Bonte Bentheimers bestrijden Japanse Duizendknoop

Biologische bestrijding en –landbouw, buurtproject en toerisme in één.

 

Japanse duizendknoop is een zogenaamde invasieve plantensoort: een lastig te bestrijden exoot. Vorig voorjaar vertelde Norbert Mergen van de tuin MergenMetz in Doorwerth me dat bonte bentheimer landvarkens graag duizendknoop lusten. Ik was enthousiast over het idee om ze in te zetten voor de bestrijding. Dit voorjaar bleek de gemeente ‘de koe bij de horens te hebben gevat’. André Menting van de gemeente Renkum vertelt de ervaringen tot nu toe en ik ben een kijkje gaan nemen. Het resultaat overtrof mijn verwachtingen.

Kinderboerderij, buurtproject, toerisme en biologische bestrijding en –landbouw in één. En wat een leuke beesten. De varkens zijn zo te zien wel een tijdje nodig voordat het echt weg is.

Midden in de proef
De varkens zijn per 2 april 2015 aanwezig in het gebied. We zitten nu middenin de proef vertelt André Menting. De gemeente was op zoek zijn naar een geschikte bestrijdingsmethode voor de duizendknoop. Wethouder Wendy Ruwhof kwam in aanraking met het idee op tuin MergenMetz en maakte er gelijk werk van.

Wat ging er goed?
Het enthousiasme van de buurt is erg groot en de samenwerking tussen ‘hulpboeren’, de vakmensen Norbert Mergen en de eigenaar van de varkens Sjef Meijman en gemeente gaat erg goed. Gelukkig reageerden de omwonenden zonder uitzondering erg enthousiast. Bewoners van vijftien adressen zijn inmiddels ‘hulpboer’. Zij houden de dagelijkse controle en voeren de varkens bij.

Wat ging fout?
De eerste avond ontsnapten de varkens. Blijkbaar was de omheining met schrikdraad niet sterk genoeg. De volgende dag is dat verbeterd en sinds die tijd gaat het goed.

Lievelingskost?
De lekkerste dingen staan het hoogst op het menu: eerst kastanjes en eikels, dan reuzenbereklauw en dan pas Japanse duizendknoop. Ik zag dat ook de lekkernijen van de buurt, zoals meloenschillen er erg goed ingaan. Niet teveel verwennen dus, anders komen ze niet meer toe aan de duizendknoop.

Kosten-baten?
Daar is nu nog weinig over te zeggen. De verwachting is dat het niet duurder is dan in voorgaande jaren, waar maaien en gebruik van chemische middelen is toegepast.

Komt de duizendknoop weer terug. Hoe ziet het er nu uit?
De verwachting is dat de duizendknoop niet in één seizoen weg is.

Wat mij betreft is de proef al geslaagd. Zeker als je alles bij elkaar optelt.

Irma Corten

Lees het vervolg in Renkum Nieuws 17/04/2017

Zilverberg advies/E-land

Een gedachte over “Bonte Bentheimers bestrijden Japanse Duizendknoop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.