Beheren op maat met BOOMapp
Landschap beheren met een tablet in de hand. Wie had dat gedacht. Is landschap niet ‘buiten zijn’, weg van de computers? Dat vinden ikzelf, de makers en de gebruikers van BOOMapp eigenlijk ook wel. Toch levert het heel wat op om met de tablet het veld in te gaan. Namelijk: duurzaam en efficiënt Beheer en Onderhoud! Op Maat. Gegevens voer je in met de betreffende boom, bosje of houtwal voor je neus. Plannen in het veld met de tablet werkt stukken beter en efficiënter dan van achter het bureau. De makers en gebruikers vertellen over het programma dat als webservice wordt aangeboden door Freijaman BV.
Een oplossing voor efficiënt beheer
Landschapselementen liggen versnipperd in het landschap: een
knotwilg, een houtwal, een poel, etc. Vaak in bezit van meerdere eigenaren. Dat maakt het een uitdaging om efficiënt te beheren, en om bijvoorbeeld de aannemer aan te sturen. Met BOOMapp gaat het een stuk makkelijker. De beheerder geeft voor elk element aan wat het streefbeeld is, en welke beheermaatregelen daarvoor nodig zijn. De aannemer kan dit online raadplegen en aangeven dat hij het werk heeft uitgevoerd!
Werken met BOOMapp
De makers van Freijaman BV komen uit de wereld van het landschapsbeheer en de Geo-ICT. Robert Ceelen vertelt: “BOOMapp is ontstaan vanuit de behoefte uit het veld en is ontwikkeld met verschillende beheerders en uitvoerders van Agrarische Natuurverenigingen, Staatsbosbeheer en Waterschap.
Het werkt met gedetailleerde geo-gerefereerde informatie over te
beheren elementen. Door het maken van selecties kunnen de gebruikers zelf planningen met bijbehorende kaarten maken voor de aansturing van werkzaamheden. Je kunt ook de natuurontwikkeling-(biodiversiteit) systematisch volgen met BOOM, door monitoring in het veld. Deze resultaten kun je terugkoppelen met het gevoerde beheer. ‘Lerend beheren’ krijgt zo vorm.” De applicatie wordt op dit moment al op verschillende plekken in het land gebruikt, onder andere door de Staatsbosbeheer, Vereniging voor het Nederlands Cultuurlandschap, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en diverse agrarische natuurverenigingen.
Modules
De applicatie kent meerdere modules, die je optioneel kunt toevoegen. Er is een module soortenmonitoring, een module met de checklist bos- en natuurbeheer. Met BOOMapp kan aan eisen en wensen vanuit de beheerpraktijk én de regelgeving worden voldaan.
Freijaman maakt met Zilverberg advies/E-land een kosten- en opbrengsten module bij BOOMapp. Hiermee kun je de logistieke activiteiten optimaliseren. En het biedt overzicht van de biobased (rest)producten uit het landschap. Van hoeveel, wat en wanneer vrijkomt. Zo kun je beter aanbieden op de markt.
Meer weten? Neem contact op met Robert Ceelen van Freijaman BV of ondergetekende,
Op de Beheerdersdag, vrijdag 25 september 2015, kun je kennismaken met BOOMapp, en andere beheerapplicaties. Voor opgeven, klik hier.
Irma Corten, zilverberg advies
Erg leuk en interessant artikel om te lezen!
Groet Cees
Lijkt me een heel mooie applicatie.
Ben benieuwd hoe vaak/waar het gebruikt wordt nu het enige jaren op de markt verkrijgbaar is.
Ben ook benieuwd of/hoe de koppeling inderdaad gelegd wordt zoals ik hierboven lees, tussen beheer en biodiversiteit/natuurontwikkeling.
Zijn daar misschien gegevens over bekend/gepubliceerd?
Beste Wim,
Kijk op https://www.boomapp.nl/ voor meer informatie. Het wordt intensief gebruikt in het Maasheggengebied met de biosfeer status van Unesco en bijvoorbeeld bij de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Achterhoek: https://www.de-vala.nl/.